Nový softvér pre simuláciu a modelovanie plastického a elastického pretvorenia rôznych materiálov v ponuke

Plasto MLPG - SK

Program predstavuje prvú komerčnú implementáciu bezsieťových numerických postupov, ktoré sú reakciou na čoraz častejšiu požiadavku redukcie vplyvu diskreditácie na výsledky numerických modelov. Primárne program rieši úlohy mechaniky kontinua a hydrauliky hlavne v oblasti geotechnického inžinierstva, ale umožňuje aj riešenie iných typov úloh vďaka všeobecnej formulácii základných rovníc. Oproti konvenčným nástrojom na numerické modelovanie, v prostredí programu nie je nutnosť tvorby siete (mesh) modelu. Celý model je tvorený množinou rozptýlených bodov, ktoré tvoria vnútornú oblasť resp. hranice modelu. V rámci riešenia sú riadiace rovnice integrované iba lokálne, čo spolu s možnosťou voľby jednoduchých integrandov, znižuje požiadavky na výpočtový výkon.

Program je určený prednostne na riešenie geotechnických úloh, ako napríklad:

•    Sadanie terénu,
•    Stabilita svahov,
•    Výpočty tunelov,
•    Prúdenie podzemnej vody,
•    Modelovanie šírenia znečistenia

Veľký dôraz pri tvorbe programu Plasto MLPG bol položený aj na jednoduché a užívateľsky príjemné ovládanie a prácu s programom. Vo väčšine prípadov je možné jednoduchým a časovo nenáročným spôsobom navrhnúť, vypočítať a spracovať numerický model značne zložitej úlohy.
Jednou z najdôležitejších vlastností každého programu je tvorba výstupov. Program Plasto MLPG umožňuje jednoducho generovať textové (tabuľkové) a grafické výstupy s možnosťou exportu do XLS resp. matematických prostredí Matlab a Mathematica. V každom režime výpočtu je možné pridať jeden alebo viac obrázkov do záverečného reportu. Pri akejkoľvek zmene výpočtu dochádza k automatickej regenerácii výstupného reportu, takže sa užívateľ nemusí o nič starať.
Pred použitím Plasto MLPG nie je potrebné čítať žiadnu rozsiahlu príručku, či teoretický manuál a je v možné v ňom pracovať behom krátkej chvíle.

Vektory rýchlostí prúdenia pri riešení voľného prúdenia kvapalín – Navier-Stokesove rovnice

Obr1. Vektory rýchlostí prúdenia pri riešení voľného prúdenia kvapalín – Navier-Stokesove rovnice

Priebeh tlakov pri riešení voľného prúdenia kvapalín – Navier-Stokesove rovnice

Obr2. Priebeh tlakov pri riešení voľného prúdenia kvapalín – Navier-Stokesove rovnice

Priebeh tlakov v podloží pod základom modelovaným ako Mohr-Coulombov pružno-plastický materiál

Obr3. Priebeh tlakov v podloží pod základom modelovaným ako Mohr-Coulombov pružno-plastický materiál