GEM systém – spracovanie odpadu na energie.

Plne integrovaný systém GEMTM od spoločnosti IST Energy (Massachusetts) spracuváva komunálny odpad na elektrinu a teplo. Tento kombinovaný systém tepla a napätia (CHP) je schopný spracovať až 3 tony odpadu denne využívajúc proces GEM (Green Energy MachineTM). Výsledkom sú vysoko efektívne a ekologicky šetrné prostriedky na získanie energetickej hodnoty z odpadu.

IST Energy je dcérska spoločnosť INFOSCITEX Korporácie Waltham, Massachusetts. Infoscitex je vysoko rešpektovaná inžinierska firma s riešeniami, ktorá navrhuje a buduje zariadenia pre ozbrojené sily, vesmírne programy, biomedicínsky priemysel, a tiež v oblasti letectva. Spoločnosť dosiahla vynikajúce výsledky, čo sa týka poskytovania prvotriednych produktov a služieb pre veľmí náročných zákazníkov

VŠEOBECNÉ INFORMÁCIE:

  • Mení rôznorodé zdroje odpadu na energiu
  • Navrhnutý pre potreby lokálneho riadenia odpadov
  • Ponúka plnú návratnosť peňazí v krátkom čase, zvyčajne 3 - 4 roky
  • Pohyblivý, odolný a modulárny
  • Odporúčaný enviromentálnymi skupinami po celom svete
  • Zariadenie je navrhnuté tak, aby prežilo nehostinné podmienky a pri správnej údržbe by malo vydržať až 15 – 20 rokov.
  • Rozmery: 15.5m x 3m x 2.5m (dodatočné časti mechanizmu, zväčšujú výšku len o niekoľko desiatok cm)
  • Praktický pre dediny, mestské oblasti, školy, nemocnice, ozbrojené sily, potravinársky, plastový, drevospracujúci priemysel, poľnohospodárstvo...

VSTUP

Zariadenie GEM premieňa na energiu rôzne druhy odpadu, ako napr.: plasty, drevo, papier, lepenku, potravinový a poľnohospodársky odpad, textil a tiež gumový materiál resp. kaučuk. Denne spracuje až 3 tony odpadu, počas 24- hodinového cyklu prevádzky.

Sklo, ľahké kovy a stavebný materiál (sadrokartón,...) môžu prejsť zariadením bez problému, aj keď neposkytujú žiadnu energiu.(avšak, mali by byť predom separované na recykláciu, aj keď by zariadenie nepoškodili)

VÝSTUP

GEM generuje 100kW elektriny, z čoho 30 kW je použitých na prevádzku zariadenia. Tak vytvára 70kW elektriny na okamžité použitie vášho zariadenia. Taktiež produkuje 210 kWh tepla, z čoho je 30 kWh odvádzaných naspäť do sušiča a zvyšných 180 kWh je k dispozícii pre rôzne aplikácie vykurovania a teplej vody, vrátane klimatizácie v kombinácii s chladičom.

Vyskytuje sa možnosť produkovania čistého tepla, kde je systém tvorenia elektrickej energie nahradený tepelným boilerom, ktorý redukuje náklady a produkuje väčšie množstvo celkovej tepelnej energie, v porovnaní s kombinovanýcm systémom CHP.

ÚDRŽBA

Zariadenie vyžaduje 4 hodiny údržby za týždeň, taktiež je možné toto zariadenie nakonfigurovať rôznymi spôsobmi, ako splniť konkrétne inštalačné výzvy a separovať spracovanie pevného odpadu od jednotiek procesu splynovania/výroby energie. Údržba môže byť vedená osobou so znalosťou práce s motormi; GEM nevyžaduje nepretržitú prítomnosť osoby; všetko čo je vo všeobecnosti potrebné, je len rýchla a príležitostná vizuálna kontrola. V prípade potreby je rozsiahlejšia údržba poskytovaná prostredníctvom záruk, školenia zamestnancov resp. zmluvy o poskytovaní služieb.

VÝHODY

  • Vytvára obnoviteľnú energiu – GEM premieňa zmiešaný odpad na elektrinu a teplo, čím redukuje spotrebu fosílnych palív
  • Distribuované spracovanie odpadu – GEM spracúva odpad na mieste jeho tvorenia, takmer eliminujúc potrebu    odpadových vozov poháňaných fosílnym palivom.
  • Eliminuje odpadové skládky – GEM redukuje množstvo odpadu idúceho na skládky až o 95%.
  • Redukuje emisie skleníkových plynov – Jedno GEM zariadenie redukuje ročne až 1,090 ton emisií skleníkových plynov.
  • Šetrí peniaze – Výrazné úspory na poplatkoch za odvoz odpadu a tiež energetické náklady, majú za následok krátku dobu návratnosti – dokonca rýchlejšiu ako pri alternatívnych technológiách. (3 – 4 roky)
  • Jednoduché ovládanie – Nie sú vyžadované žiadne špeciálne zručnosti. Počítačové riadenie umožňuje užívateľovi monitorovať základné operácie, zatiaľ čo IST Energy vzdialene monitoruje všetky parametre.
  • Dopĺňanie recyklačných programov – IST Energy Vás v prvom rade vedie k Redukovaniu, opätovnému použitiu a recyklácii. A zariadenie GEM spracuje to čo ostalo na energiu.
  • Flexibilita – Jednoducho integruje s procesmi spracovania odpadov bez ďalších osôb
  • Škálovateľnosť – Pohotovo sa prispôsobí požiadavkám vyššieho výkonu.
  •  

    SPôSOB PREVÁDZKY

     1) Spustenie – GEMTM je spustený pomocou externého elektrického zdroja – sofistikovaný systém riadenia zahrňujúci viac ako 120 senzorov v GEM riadi prevádzku a umožňuje monitorovanie na diaľku.

     2) Feeding – Zmiešaný pevný odpad je dodávaný do GEMTM manuálne, alebo automatickým zásobníkom rýchlosťou pribl.110 – 180 kg/h

     3) Drvenie – Akonáhle sa odpad dostane do GEMTM je dôkladne rozdrvený

    4) Sušenie – Rozdrvený odpad je prepravený do sušiča, ktorý odstráni až 2/3 vlkosti obsiahnutej v odpade, za použitia odpadového tepla zo splynovača.

    5) Lisovanie – Dehydratované kúsky prechádzaju do peletizéra, ktorý ich stláča do peletiek 3-krát takých hustých ako originálna drť.

    6) Splynovanie – Peletky su automaticky posúvané do zberného splynovača. Proces splynovania produkuje syntetický plyn, ktorý podporuje tvorbu energie.

    7) Výroba energie – Syntetický plyn je vedený do elektrického generátora/boilera na produkovanie elektrickej/tepelnej energie.

    Automatický plniaci zásobník posiela zmiešaný odpad do drviča – násypník je ponúkaný v rôznych veľkostiach a nie je zahrnutý do základnej výbavy zariadenia. Celé zariadenie je možné uschovať v kontajneri, čo umožňuje jednoduchú prepravu a tiež údržbu. Odstraňovanie popola – asi 5% hmotnosti – môže byť vykonané počas prevádzky zariadenia; popol je granulovaný a tak nedochádza k jeho rozfúkaniu vetrom.

    gem